Yazılım, bilgisayarların ve diğer dijital cihazların çalışmasını kontrol etmek, belirli görevleri yerine getirmek veya kullanıcılara belirli hizmetleri sağlamak amacıyla oluşturulan talimatları içeren programlardır. Bu talimatlar, bir bilgisayarın donanımını yönlendirerek istenen işlevi gerçekleştirmesini sağlar. Yazılımlar genellikle bir programlama dili kullanılarak yazılır ve bu diller, bilgisayarın anlayabileceği düzeyde komutlar içerir.
İlerleyen dijitalleşme nedeniyle yazılım uzmanları giderek daha popüler hale gelmeye başladı. Özellikle BT endüstrisi, büyük bir kalifiye işçi sıkıntısına karşı mücadele veriyor. Bir yazılım uzmanı olarak geliştirmeden, yani yazılımın planlanmasından, uygulanmasından, test edilmesinden ve bakımından siz sorumlusunuz. Örneğin bilgisayarlar, akıllı telefonlar veya tabletler için programlar veya uygulamalar geliştiriyorsunuz. Bu, mesleğin çok genel ve geniş bir tanımıdır. Ancak yazılım uzmanı yalnızca web geliştirmede bulunmaz. Otomasyon alanında da çok sayıda yazılım mühendisi çalışmaktadır. Böylece makineleri, robotları, arabaları vb. programlarsınız. Yazılım geliştirmede bireysel iş profilleri genellikle bir alt alana odaklanır. Back-end ve front-end geliştirme arasında da bir ayrım yapılır. Her iki alan da benzer beceriler gerektirir ve hangi yönde gelişmek istediğinize eğitiminizin başında karar vermek zorunda değilsiniz. Yine de, yazılım uzmanı, nedir sorusunu cevaplarken hangi uzmanlığın size en uygun olduğunu kendiniz bulabilmeniz için farklılıkları bilmek iyidir.
Dünya çapında yaşadığımız salgın neticesinde uzaktan çalışma ya da bir başka tabirle evden çalışma yaygın hale gelmiştir. Bunun neticesinde yazılım uzmanı mesleği bir hayli çekici hale gelmiş durumdadır.
Microsoft’tan yapılan açıklamalara göre programlama dillerini öğrenebilmek için üniversite okumak şart değildir. Eğer klavye ve fare kullanabiliyorsanız yazılım uzmanlığı eğitimi için ihtiyacınız olan tek şey 6 ay – 1 yıl zaman ve iyi bir eğitmendir.
Türkiye genelinde junior yazılım uzmanlarının maaşları ortalama 45.000 TL’dir. Middle yazılım uzmanının maaşı ise ortalama 75.000 TL’dir. Deneyimli ve uzman yazılım profesyonelleri ise aylık 150.000 TL’nin üzerinde kazanç elde edebilir. Yazılım uzmanları yurt dışı kaynaklı projelerde görev alırlarsa, kazançlarını artırabilir.
DURMA HAREKETE GEÇ!
Yazılım Geliştirici (Software Developer):
C# ve diğer teknolojilerle yazılım geliştirme konusunda uzmanlaşabilir. Web, masaüstü veya mobil uygulamalar üzerinde çalışabilir.
Veri Tabanı Yöneticisi (Database Administrator):
SQL konusundaki bilgisiyle veritabanları üzerinde yönetim ve optimizasyon işlemlerini gerçekleştirebilir.
Web Geliştirici (Web Developer):
HTML, CSS, Bootstrap, JavaScript, jQuery, MVC gibi teknolojilerle web geliştirmeye odaklanabilir. Modern ve etkileşimli web siteleri tasarlayabilir.
Full Stack Geliştirici (Full Stack Developer):
Hem ön uç (front-end) teknolojileriyle, hem de arka uç (back-end) teknolojileriyle çalışarak geniş bir yelpazede projelerde yer alabilir.
Mobil Uygulama Geliştirici (Mobile App Developer):
C# ve Visual Studio bilgisi ile iOS, Android veya Windows tabanlı mobil uygulamalar geliştirebilir.
Programming in C#
Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3
Web Application
App Builder
Web Application
WhatsApp us