Gerçeklikten uzaklaşmanın, bambaşka bir evrene ulaşmanın adı metaverse oldu. Hayatımıza yeni katılan ve gelecekte sıkça duyacağımız bu yeni kavram, teknolojinin ileriki zamanlarda ayrı bir boyut kazanacağını gözler önüne seriyor. Metaverse ile ilgilenenlerin sayısı her geçen gün artarken, bu alanda eğitim alıp uzman unvanına sahip olanların sayısı ise bir o kadar az. Bu nedenle metaverse eğitimi alan bireyler, kariyer hayatlarında önemli bir avantaj elde edebiliyor.
Metaverse’ün kelime anlamı sanal dünyadır. Gerçek ile dijitalin birleştiği bu ortam, asıl dünyanın bir kopyasıdır. İçerisinde sokakların, caddelerin, şehirlerin ve hatta ülkelerin bulunabileceği bu dünyada hiçbir sınır yoktur. İnsanlar, metaverse içerisinde arkadaşlarıyla buluşmak, yürüyüşe çıkmak, alışveriş yapmak ve hatta konsere gitmek gibi etkinliklerde bulunabilir. Bunun dışında firmalar, toplantılarını metaverse içerisinde gerçekleştirebilir ve burada teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak çok daha interaktif hareket edebilir.
Sahip olduğu potansiyeli ile geleceği baştan yazabilecek bu teknolojinin, insan yaşamına bütünüyle etki edeceği öngörülüyor. Nitekim birçok büyük firma metaverse içerisinde dükkanlarını açarak, bu yeni dünyada var olacaklarını gösteriyor.
Metaverse uzmanı, sanal gerçeklik veya çoklu gerçeklik dünyalarının yaratılması, yönetilmesi ve kullanımı konusunda uzmanlaşmış bir kişidir. Bu uzmanlar yazılım, tasarım ve yönetim gibi farklı alanlarda uzmanlaşabilirler ve metaverse dünyalarının yaratılması ve kullanımı için gereken tüm teknolojileri ve yöntemleri kullanabilirler.
Öncelikle metaverse uzmanı; yeni teknolojilere açık, hayal gücü yüksek ve meraklı olmalıdır. Metaverse ve onun getirdiklerini kolayca benimseyebilen ve fazlasını ortaya koymak için çabalayan kişiler metaverse uzmanı olabilir. Fakat elbette bir kişinin bu alanda uzman olduğunu iddia edilebilmesi için iyi bir eğitim aldığını kanıtlaması gerekir. Bu da ancak bir metaverse eğitimi ile mümkün olabilir.
Metaverse uzmanları, dijital dünya, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, 3D grafikler ve oyun geliştirme konularında uzmanlaşmış profesyonellerdir. Temel görevleri arasında sanal dünya tasarımı, geliştirme ve yönetim, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının geliştirilmesi, metaverse stratejisi oluşturma, teknolojik trendleri takip etme, ve topluluk yönetimi yer alır. Bu uzmanlar, şirketlere ve organizasyonlara, iş süreçlerini optimize etme, müşteri etkileşimini artırma ve yeni gelir kaynakları oluşturma konularında liderlik yaparlar. Genel olarak, metaverse uzmanları dijital dünyaların yönetimi ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynar, teknolojik yenilikleri takip eder ve iş dünyası için metaverse tabanlı çözümler üretirler.
Metaverse uzmanlarının maaşları genellikle deneyim, uzmanlık alanı ve çalıştıkları şirket veya sektöre göre değişiklik göstermektedir. Türkiye genelinde metaverse uzmanlarının maaşları 60.000 TL ile başlamaktadır. 4-5 sene tecrübeli bir metaverse uzmanının maaşı ise 100.000 TL civarında seyretmektedir. Deneyimli ve uzman metaverse profesyonelleri ise 195.000 TL gibi daha rekabetçi maaşlar alabilmektedir. Metaverse kavramının hızla büyüdüğü günümüzde uzmanlar, edindikleri farklı beceriler ile hem yurt içinde hem de yurt dışında avantajlı iş imkanları yakalayabilir.